Gebeld door Microsoft - Helpdesk uit India

Tegenwoordig zou deze zwendel je behoorlijk bekend in de oren moeten klinken.

Je telefoon gaat en aan de andere kant van de lijn beweert iemand dat hij voor 'Microsoft Technical Support' werkt of iets in die trant. Over het algemeen heeft de betreffende beller een extreem sterk Indisch accent met een wel heel erg Europese naam.

Er zal je verteld worden dat je computerproblemen hebt, je computer is aangetast door een virus. Ze zullen je doen geloven dat het virus volgens hen zo ernstig is dat zélfs Microsoft ervan op de hoogte is (zogenaamd). De oplichter wil je graag helpen en overtuigt je een programma te downloaden zodat jij ze toegang geeft tot je computer. Om de problemen voor je te kunnen oplossen, vragen ze om geld. Sommige oplichters krijgen je zover dat je online een betaling gaat uitvoeren. Zo kunnen ze met je meekijken en o.a. bank- en creditcard gegevens stelen.

Helaas blijkt dit allemaal zwendel te zijn. De betreffende persoon blijkt helemaal niet voor Microsoft te werken. Al zou de betreffende persoon wel voor Microsoft werken, dan is het onmogelijk dat ze zouden weten dat jij een virus op je computer zou hebben staan. Je hebt zojuist je geld en toegang tot je computer gegeven, aan een onbekend persoon die vanaf een onbekende locatie in India te werk gaat.

Wat kun je het beste doen als je hier toch ingetrapt bent?
- Wijzig ten alle tijden je wachtwoorden
- Blokkeer je bankrekening of creditcard als je hier gegevens van hebt gedeeld
- Update je virusscanner
- Maak melding bij fraudehelpdesk.nl
- Doe aangifte